Тригодишна школа

Тригодишната школа е нашето най-сериозно вече шестгодишно начинание. Уникалният екип - професор по философия, доктор на изкуствознанието и потомствен фотограф гарантира възможно най-богат в дълбочина и по широта поглед към фотографията. Девизът ни е може би единствената сентенция преведена от български на латински, а не обратното - научи за да видиш - disce at videas.

ФЕНОМЕНЪТ ЛИТОВСКА ФОТОГРАФИЯ

През седемдесетте години в тази малка страна, Литва, група ентусиазирани фотографи създават съюз, започват активно да снимат. Всичко правят с такъв ентусиазъм, талант и вдъхновение, че съвсем скоро стават хит на световната фотографска сцена, въпреки ограниченията, съпротивата и неразбирането от страна на съветската власт.Всички говорят за феномена литовска фотографска школа... Вилнюс и Каунас се превръщат не само в прибалтийски фотографски столици, но стават център на многобройни фестивали, галерии, издателства.
Случилото се там и тогава поражда провокативни въпроси в много посоки - философски, естетически, социални, специфично фотографски... Какви са механизмите на индивидуалния и колективния творчески процес? Външната свобода или ограничение благоприятствуват художествената изява? Малките непознати страни или утвърдените центрове на световната култура раждат неповторимо изкуство? В литовската фотография се отразява цялата палитра от същностни фотографски загадки. С тях ще се занимаваме през учебната 2017/2018 година на теория и практика.

Проф. Цочо Бояджиев пространно и задълбочено ще ни занимава с "Възхвала на всекидневието"

Д-р Катерина Гаджева ще разгледа въпроса как фотографът променя значението на обектите, след като ги помести в рамката на визьора си. "Защо ежедневието е основна тема в работата на литовските фотографи?" - ще обсъди как външните на фотографията фактори (например политическата ситуация), често се превръщат в предпоставка за появата на нови естетически търсения. В темата "История в кадър" основен ще бъде въпросът какво дели „показването” от „разказването” във фотографията.

Николай Трейман ще разкрие особеностите на емблематичната за литовската школа свръхширокоъгълна оптика, не само като технически инструмент, но и като нов образен език.Благодарение на него светът се възприема по-непосредствено, самият фотограф вече не е само наблюдател, но и участник във визуалния спектакъл, наречен реалност.

Из основи ще изучаваме творчеството на Ракаускас и Мацияускас, на Суткус и Пожерскис, на Бутирин и много други.
Ще има гости - очевидци на феномена литовска фотография, познаващи го отвън и отвътре.
Годината ще завърши с пътуване до Каунас и Вилнюс - малки столици на фотографията...

Запиши се:

За записване се обадете на тел.: 0889 / 220 050 или пишете на clubparalax@gmail.com.

Начало  първи семестър - 30.10.2017 г.

Начало втори семестър - 26.02.2017 г.

Цена за един семестър - 560 лв.

Място на провеждане: ул. Лом 1а, София